نغمه دل
 
قالب وبلاگ

دراین محله که قبلا خود بعنوان یک روستا بوده و الآن به یکی از محلات شهر یزد تبدیل شده است عزاداری ابا عبد الله الحسین (علیه السلام) بصورت باشکوهی برگزار میشود.

جوانان این محله از چند روز قبل از محرم اقدام به بستن و سیاه پوش کردن و نصب پرچم و بیرق در محله میکنند، از ابتدای کوچه ی اصلی ورودی خیابان گرفته تا درب مسجد و سپس داخل مسجد را به صورت زیبایی با کتیبه ها و پارچه های اما حسینی سیاه پوش مینمایند.

این مسجد( مسجد جامع رحمت آباد) قدیمی ترین مسجد رحمت آباد است که اداره آن با استفاده از وقفیات آن وکمکهای مردمی انجام میشود.

این محله نیز همچون دیگر محلات یزد دارای هیأت عزاداری است که هر سال در محرم بصورت باشکوهی به عزاداری و مرثیه سرایی صحرای کربلا می پردازد.

در گذشته ، از شب اول ماه محرم تا شب سیزدهم افرادی به عنوان بانی روضه ،خرج چای و کیک و حق الزحمه روحانی یا مداح را بعهده میگرفتند و در شب عاشورا آش حلیم امام حسینی منسوب به یزد را می پختند( که این خود داستانی جدا دارد) و مردم هم بعد از نماز صبح جهت دریافت آش به محلی که جنب مسجد قرار دارد مراجعه میکردند.

امروز خود همان افراد قدیمی یا بازماندگان ایشان هنوز هم بانیان روضه های محرم میباشند.

 چند سالی هم هست که افرادی به صورت تک تک و یا شریکی بانی میشوند برای دادن شام به عزاداران ابا عبد الله الحسین (علیه السلام) که تا پاسی از شب گذشته مشغول عزاداری هستند، مثلا یک شب را جوانان محله بعهده گرفته اند که خودشان هم با عنوان خادم الحسین هر شب زحمت پخت و پز و توزیع غذا بین مردم را در مسجد بعهده دارند.

همچنین چند سالی است که جدا از روحانیونی که بانیان روضه دعوت میکنند ، روحانی دیگری را هم غیر از روحانیون محلی از قم یا جای دیگری دعوت میکنند تا بعنوان آخرین برنامه هرشب به منبر برود و پس از صحبتهای او سفره شام را پهن میکنند و به همه شام میدهند.( که این خود نیز داستان مفصل دارد).

اما در این ایام هر شب یک یا چند هیأت به جز هیأت خود رحمت آباد ، که قبلا دعوت شده اند در مسجد جامع رحمت آباد حاضر میشوند و به سینه زنی یا زنجیر زنی و عزاداری امام حسین(علیه السلام) میپردازند ، که در بیرون مسجد با شیر گرم هم از ایشان پذیرایی میشود.

و اما مراسم عاشورا در رحمت آباد

نقل برداری بر و سر دست بردن شدّه

توزیع آش در صبح بعد از نماز

پرسه زنی

بزرگداشت خانواده شهدای رحمت آباد توسط هیأت عزاداری

برپایی روضه در مسجد جامع از صبح

برگزاری نماز ظهر عاشورا

دادن ناهار به عزاداران و نمازگزاران و اهالی محل توسط بانی

از مهمترین این مراسم نقل برداری است که در عصر عاشورا انجام میشود:

از قبل نقل را که بانی ساخت و نگهداری آن هم مشخص میباشد، با بیرقها و پارچه های سیاه و آینه تزئین میکنند.

در عصر روز عاشورا ، کف حسینیه که نقل درآنجا قرار دارد را آب و جارو میکنند و جوانان محل وکسانی که توانایی دارند کفشهایشان را از پا در می آورند و زیر نقل قرار میگیرند تا با فرمان لیدر محل نقل را که بمنزله ی تابوت امام حسین (علیه السلام) است از جا بردارند و سه مرحله هر مرحله سه دور در حسینیه بچرخانند، پس از هر مرحله که نقل بزرگ چرخانده شد نقل کوچکی که به منزله تابوت علی اصغر امام حسین است بر روی دستهای نوجوانان محل سه دور در حسینیه چرخانده میشود. و اینها همه با فریاد حسین حسین یا حسین مردم صورت میگیرد.

پس از پایان نقل برداری چند نفر از بانیان نوحه میخوانند ومردم به سر و سینه میزنند و سپس افراد نذورات خود را که شامل شکلات و نقل از بر روی نقل میریزند و یا در بین عزاداران پخش میکنند.

از دیگر مراسم عاشورا که یکی دو سالی است در رحمت آباد انجام میشود مراسم شینه خوانی و تجسیم حادثه ی کربلا و بازار شامه و اسیران دشت کربلا است.

بزرگداشت خانواده ی شهدا

از صبح روز تاسوعای حسینی هیأت عزاداری رحمت آباد زنجیرزنان در کوچه های محل راه می افتد و به در خانه هایی که افرادی از آنها شهید شده اند میرود و ایشان را تکریم و دلداری میدهد و با این عمل به این خانواده ها میفهماند که مردم هنوز خاطره ی عزیزان از دست رفته ی ایشان را فراموش نکرده اند و همچنین حماسه ی فرزندان ایشان در راستای همین حماسه ی حسینی است...

(نظر بدهید)


[ جمعه 89/9/26 ] [ 6:0 عصر ] [ محمد مهدی دشتی ] [ نظر ]
.: Weblog Themes By Pichak :.

درباره وبلاگ

محمد مهدی دشتی
نغمه دل اجتماعی ادبی فرهنگی اطلاع رسانی درد دل
آرشیو مطالب
امکانات وب